Barion Pixel

Adalékmentes E-legyek ne vegyelek?

forrás: hvg.hu

Azt már sok alkalommal hallottam, ha lehetőségem van rá, akkor arra figyeljek, hogy minél kevesebb E-betűt tartalmazó terméket vegyek le a boltok polcairól , vagy olyat, aminek a leírásában egyáltalán nem szerepel a ” nagy E-betűs” összetevő. Már régóta divatos rettegni az E-jelzésektől, de akkor inkább már ismerjük meg a félelmünk tárgyát, hátha úgy komplexebb képet kapunk róla. Nem is gondolnád milyen sok E betűs jelzés van és nem csak negatív színezetűek ám!

Régóta divat rettegni az E-számoktól, természetellenesnek, egészségtelennek, sőt egyenesen rákkeltő méregnek és univerzális sátánságnak tekinteni őket, persze szigorúan anélkül, hogy értenénk, mit is takarnak a számok. A jelenség az utóbbi időkben kapott komoly lökést, és a web ezoterikus-áltudományos mocsarából kiszabadulva egyenesen a mainstream médiában, tévéreklámokban és a szupermarketekben landolt. Hirtelen megjelent egy új élelmiszer-kategória, az E-szám-mentes termékeké: van E-mentes mustár és ketchup, vajkrém és kenyér, sőt, még párizsi is, ami azért minimum meghökkentő, tudva azt, hogy úgy egyébként miből és hogyan készül a párizsi.

Márpedig, ha valamit azzal hirdetnek, hogy E-mentes, és ezért jó, az azt sugallja, hogy az E, bármilyen szám is áll mögötte, valami rossz dolog.

Ezzel pedig elég ingoványos talajra érkeztünk, hiszen mint az előbb kiderült, az egészségtelennek éppen nem nevezhető levegő is 99 százalékban E-számokkal jelölt vegyületekből áll. Sőt, E-számuk van olyan anyagoknak is, mint a C-vitamin (E300), vagy a kurkuma (E100), amelyeket ironikus módon éppen azokban a körökben szokás rákgyógyító csodaszerként ünnepelni, amelyekben az E-számok istenkáromlásnak számítanak. Különben is, hogyan lehetséges E-mentes pont a ketchup, amikor az ugyanattól a likopin (E160D) nevű vegyülettől kapja a színét, amitől a paradicsom,meg úgy általában az összes piros színű zöldség és gyümölcs?

Az E-számokat az EU használja az élelmiszeriparban használt adalékanyagok rendszerezésére (maga az E betű is Európát jelenti). A kezdeményezés a hatvanas években indult, eredetileg a színezőanyagok körüli káosz átláthatóvá tételére, aztán bekerültek a tartósítószerek, antioxidánsok, és sorban minden más is, ízfokozók, antibiotikumok és egyebek. Az egész értelme az lett volna, hogy az élelmiszerek összetevőit egyértelműen és egyszerűen lehessen felsorolni a laikus számára riasztóan hangzó vegyületek és kémiai kifejezések használata helyett, ahogyan például Amerikában működik a rendszer a mai napig.

Az E-számok listája mára több százra hízott, és olyan anyagok is szerepelnek rajta, amikről álmunkban sem gondolnánk, hogy az élelmiszeripar használja őket. Van például E-száma az ezüstnek (E174) és az aranynak (E175), a hidrogénnek (E949) és héliumnak (E939) is, utóbbi kettőből pedig egyenesen adódik, hogy az emberiség jelenlegi fejlettségi szintjén megfigyelhető univerzum legalább 98 százalékban E-számokkal jelölt anyagokból áll. Tegyük hozzá gyorsan, hogy az univerzum legalább 98 százaléka egyébként roppant barátságtalan és egészségtelen hely.

Az, hogy az E-szám szükségszerűen valami szintetikus, vegyipari eredetű, természetellenes borzalmat jelöl, alapvető tévedés. Egy csomó vitamin, létfontosságú vegyület vagy a növények színét és ízét adó anyag is ide tartozik, a citromsavtól a karamellig, az almasavtól a vas-oxidig. Egy sor E-mentesként hirdetett élelmiszer egyenesen elképzelhetetlen ilyen vegyületek nélkül, a mustár jellegzetes csípősségét például az ecetsav (E260) adja, a kenyér állagát pedig az élesztő termelte szén-dioxid (E290).

Igen, simán lehet, hogy egy adalékanyagtól jobb minőségű és egészségesebb lesz az étel, ahogyan az is, hogy gyengébb, de olcsóbb, vagy mondjuk, nem romlik meg két nap alatt. Sokféle kompromisszumot köthetünk az adalékanyagokkal, de az, hogy az egészséges-egészségtelen-veszélyes skálán hol helyezkedik el egy adott étel, egész biztosan nem önmagában az E-számok függvénye. Újra csak a Nébihet idézve:

Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy kizárólag azért, mert egy élelmiszer tartalmaz adalékanyagot, nem nevezhető egészségtelennek, de ez fordítva is igaz, tehát, csak azért, mert nem tartalmaz adalékanyagot, nem nevezhető egészségesnek.

forrás: index.hu

Ebből is látszik, hogy nem az ördögtől való dolgok az E-számok és a mögöttük álló tartalom, de ha mégsem a szervezet javát szolgálják egyes fajtáik, akkor nálunk jó helyen jársz, mert a termékeink nagy többsége adalékmentes (E-mentes). Kedvezményes áron rendelhetsz tőlünk azonnal a shopban!

Forrás: index.hu, eletmuves.blog.hu, hvg.hu

Tartalomjegyzék

Scroll to Top