Barion Pixel

Laktató(z)mentes étrendre-kiegészítések

forrás: egészségkalauz

Laktóz-érzékenység vagyis tejcukor érzékenység a probléma neve, amiről manapság egyre gyakrabban olvashatunk és egyre több tejtermék oldalán feltüntetésre is kerül a piktogramja. A jellemzően hasi panaszokat, görcsöket és hasmenést is okozhat. Hogy megelőzd a kellemetlenségeket, kiemelt figyelmet kell neki szentelned. Persze a megfelelő illetve speciális termék fajták (pl. lásd laktózmentes tejtermékek) fogyasztásával elkerülhetően a kellemetlenségek. Nézzük, hogy mit jelent a laktózmentesség és mitől ilyen egy termék?

A laktózzal szembeni intoleranciát kb. az 1960-s évek végétől történő vizsgálatok, kutatások alapján ismerte fel az orvostudomány.

A terápia 3 lehetőséget biztosít, vagy laktózmentes táplálkozás, vagy laktáz-enzim pótlás, vagy a kettő egyidejű alkalmazása. Bár a laktóz-érzékenyeknek, vagy tejcukor-intoleranciásoknak több megoldás is létezik, attól függően is, hogy primer vagy szekunder laktóz-intoleranciáról van szó, és hogy mennyi az egyéni laktózt tűrőképességük, mégis fontos tudni, hogy hogyan változott a laktózmentesség meghatározása pl.: a gluténmentességhez hasonlóan.

1998-tól kezdődött, hogy a gyógyszerek esetében, az OGYI már elkészített egy listát, a laktózt nem tartalmazó gyógyszerekről. A gyógyszereknél, a laktóz feltüntetést az 1998. évi XXV. törvény oldotta meg, hiszen a hatóanyagot, és az egyéb összetevők listáját kötelező feltüntetni! Miután a magyar lakosság 14%-a – egyes vélemények szerint 30%-a – laktóz-érzékeny, így fontos kérdés a laktózmentesség.

Jelen pillanatban ez érvényes a laktózmentes élelmiszerekre:

1/1996. (I. 9.) FM-NM-IKM együttes rendelet, az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény végrehajtásáról, 9. számú melléklet az 1/1996. (I. 9.) FM-NM-IKM együttes rendelethez
3. Szénhidráttartalommal kapcsolatos állítások

c) Laktózmentes vagy tejcukormentes: a tejtermék laktóz tartalma a fogyasztásra kész állapotban kevesebb, mint 0,1 g/100 g, vagy 100 ml és az azzal összehasonlítható hagyományos élelmiszer, jelentős mennyiségű laktózt tartalmaz.

Forrás: laktozerzekeny.hu

 A laktozerzekeny.hu weboldal azzal a céllal jött létre, hogy biztonságos információkkal lássa el a laktóz-érzékenységben szenvedőket. Hazánkban a lakosság több mint 14%-a érintett tejcukor-érzékenységben. Itt is felhívjuk a figyelmet, hogy a laktóz-intolerancia nem azonos a tejallergiával. A laktozerzekeny.hu weboldalon található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, semmiképpen sem minősülnek orvosi szakvéleménynek, és nem pótolják sem az orvosi kivizsgálást, sem a gyógyító kezelést, így öndiagnosztikára sem javasoltak! Minden esetben forduljon bizalommal házi orvosához!

A laktóz-érzékenység tehát egy intolerancia, amit komolyan kell venni, de körültekintéssel és türelemmel megtalálhatjuk azokat a termékeket, amelyek a laktózra érzékenyek igényeit is kielégítik. Szerencséd van, mert nálunk a webshopban válogathatsz a nagy többségében laktózmentes termékeink között és azonnal meg is rendelheted őket!

Tartalomjegyzék

Scroll to Top